11. december

Kære læser!
Her kommer en lille julehilsen her fra mig/Seven Subjects i København.

Jeg håber, at I nyder decemberdagene og har tid til lidt julehygge i en tid, der for mig ofte er en hektisk periode. Til dem af jer, som ikke kender til mig eller Seven Subjects, så vil jeg kort fortælle lidt om, hvad jeg arbejder med, og hvad Seven Subjects er og dets formål.

I starten af dette år startede jeg mit eget designstudio, kaldt Seven Subjects, hvis formål er, at undersøge hvad der karakteriserer grønlandsk kunsthåndværk og design. Med udgangspunkt i min research, undersøger jeg gennem fysiske designs, som er lamper, møbler og hvad man i branchen kalder; accessories, hvordan man kan forankre ’det grønlandske’ i et design.

En mand sagde til et af mine foredrag, som jeg har holdt de sidste år, at ”Grønlandsk design er sælskind og perler.” Andre mente, at det er den grønlandske nationaldragt, tupilaq, eller ulu’en.
Det er for mig, som designer spændende at undersøge, hvordan man kan bygge på nogle af de gamle traditioner og skabe nye designtraditioner. Eksempelvis som I kan se på billedet. En stærk designtradition, som vi har i Grønland er forkærligheden for ornamentik og mønstre. Her undersøger jeg, hvordan man kan bruge dette på nye måder. Mit arbejde med Seven Subjects er således, at give flere bud på, hvordan man kan bruge den grønlandske kulturarv på nye måder i en moderne industrialiseret verden.

Til allersidst så lovede jeg NUKIGA at skrive lidt om, hvilken grønlandsk juletradition jeg holder allermest af. Der må jeg ærligt indrømme, at det faktisk er svært at vælge. Hvis jeg skal nævne nogle få, så savner jeg, at samles med byens borgere og familie om juletræstænding i den gamle bydel i Nuuk. Jeg savner, at når julestjernen i stuen blev tændt, så er det anledning til familiesamvær og hygge. Ikke mindst savner jeg, at samles om julebagning af de uendelig mange småkager, vi har traditioner for at lave i december måned. De traditioner har jeg måtte undvære, mens jeg har boet i Danmark. Det kompenseres dog med, at jeg og min familie mødes næsten hvert år d. 23. sent om aftenen til min fars hjemmelavede marinerede laks og et glas juleøl, hvor der grines og mindes alle de gamle historier.

Med et ønske om en rigtig glædelig jul til jer alle – Juullimi pilluaritsi!

Aviaaja Ezekiassen

En design hilsen fra Aviaaja Ezekiassen

NUKIGA julekalender
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
19
20
21
22
23
24

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle 24 låger direkte i din indbakke