15. december

I min research til bogen “Bestiarium Groenlandica” faldt jeg over en figur, som jeg ikke havde stødt på før, og som jeg syntes var passende for årstiden; Isseqat. De er små væsener, der ikke er højere end længden på en underarm. De lever blandt menneskene i skjul, hvor de stjæler fødevarer og kan finde på at kilde menneskene, når de sover. De skræmmes nemt, men er ellers ikke farlige som sådan – i hvert fald ikke ifølge de kilder jeg fandt. Da jeg første gang læste om dem, kunne jeg ikke lade være med at smile, og tænke straks på den klassiske nisse, som vi finder i så meget skandinavisk litteratur. Her i juletiden kan Isseqat – og mange andre – komme mere ud af skyggen, og forhåbentlig vendte tilbage til vores fortællinger, også endda i en moderne kontekst. Jeg tror ikke vil skal prøve at gøre dem til noget de ikke er. Men de kan passe ind i nye, moderne traditioner, hvor væsenerne finder deres vej tilbage til os, og bliver set og hørt igen.

ISSEQAT illustration kunster: Agust Kristinsson

Julen og vinteren er tiden med historier, snedækkede landskaber og dansende nordlys. Det er her vi finder hyggen på inde- og udendørs, og hvor vi deler historier med hinanden. 

Mange af figurerne og historierne i den grønlandske mytologi er ofte spædet med uhygge, og vinteren er fortællingernes tid, både det hyggelige og det uhyggelige. Kontrasten til julens stemning er nok det der gør det endnu bedre, og giver os lyst til begge dele. 

Jeg er ikke vokset op med nogle specifikke monstre til julens tid, men det betyder ikke at de ikke findes andre steder. Vores historier er en integreret del af vores kultur, og at fortælle historier med alt hvad vi laver, er noget af det der kendetegner os mest – uanset årstid. Jeg tror på at historierne kan være med til at formidle Grønland, og at vi kan bruge dem til at bygge bro i rigsfællesskabet, på tværs af både kultur og erhverv. Alle elsker en god historie, og det er igennem historierne vi får lyst til at lære mest om hinanden.

Mytevæsener, der bygger bro.

En hilsen fra Maria Kreutzmann

NUKIGA julekalender
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
19
20
21
22
23
24

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle 24 låger direkte i din indbakke