19. december

Slædepatruljen Sirius

Det kæmpemæssige område mellem Qaanaaq og Scoresby Sund – verdens største nationalpark – har ingen fastboende befolkning. Derfor har vi siden 1950 haft den militære slædepatrulje Sirius til at håndhæve Rigsfællesskabets suverænitet, dvs. markere, at landet tilhører os. Den slags kræver fysisk tilstedeværelse og kan hverken ikke gøres med fly, drone eller satellitter.

Slædepatruljen Sirius

Fangstmandshytterne

Det er fantastisk at komme til en hytte og få varme på kulovnen efter en kold dags slæderejse i vintermørket. Mange hytter er bygget af danske og norske pelsjægere for næsten hundrede år siden, men bruges fortsat. De vedligeholdes i dag af Nanok, en frivillig organisation med bl.a. mange tidligere Siriusmænd. Ny bog handler om de eventyrlige fangstmænd og deres hytter.

Fangstmandshytterne

Julepost med hundeslæde

Før internet og e-mails kom til, skrev Siriusmændene deres julehilsener til familie og venner allerede i oktober. Brevene blev så pakket i en stor postsæk og fragtet med hundeslæde de 300 km til Mestersvigs Flyveplads. Her blev posten afhentet af Flyvevåbnet. Ved samme lejlighed fløj de hen over Daneborg og kastede faldskærme med julepost – og et juletræ – ud til Siriusfolkene.

Mørketiden

De seks slædehold ved Sirius er ude på patrulje hele vinteren, dvs. fra november til juni. I den tid er de spredt over hele Nordøstgrønland; men man samles en tid for at fejre jul og nytår i hovedkvarteret på Daneborg. Deroppe går solen ned i november og står først op tre måneder senere. I den allermørkeste tid rejser man derfor ofte om natten, fordi måneskinnet er kraftigere end dagslyset.

Slædepatruljen Sirius

En hilsen fra
Peter Schmidt Mikkelsen

Xsirius

Naturen her ved basen er helt klart enestående. Du kan køre til indlandsisen og om vinter, kan du gå på isen.

Vi har måneder, hvor solen er oppe 24 timer fra april til august. Den 1. november går solen ned og den står først op igen d. 11. februar. Mørketiden kan være hård, men jeg er helt klart mest til den mørke tid. Folk er mere rolig og der er ro på basen.

Alle årstider er særlige på deres måder. Arktis er en ørken. Vejret kan være stabilt i flere uger med klar blå himmel. Om vinteren kan vejret skifte fra godt vejr til stormvejr, hvor vi kan være spærret ind og må tage hjem fra arbejde, indtil vejret er stabil igen. 

At sejle rundt omkring basen er så smukt. Der er ubeskrivelige steder du kan tage hen til. Du ser basen på en anden vinkel. Det er svært at beskrive med ord, hvor smukt og enestående naturen er og hvor meget forskel, der kan være fra by til by.

Et par gange om året bliver naboer fra Qaanaq og Savissivik inviteret til basen. For eksempel holder vi Armed Force Day (Amerikanernes dag), hvor der er forskellige aktiviteter på isen såsom hundeslæde, helikoptertur, hockey.

Selvfølgelig er naboerne også inviteret til basen på vores nationaldag, hvor der serveres grønlandsk mad og diverse.

Hvert år har vi en slags tradition, hvor vi tænder for juletræet og en ’stor stjerne’ ved syd bjerget – en slags kendetegn for at solen er ned 24 timer indtil februar. De bliver slukket igen, når lyset er tilbage. Derefter pakker vi gaver til børnene i Qaanaaq og Savissivik, som bliver fløjet med helikopter. Soldater tager med for at få den oplevelse og se glæden i børnenes øjne. 

Både til jul og på nationaldagen har fangerne og familien mulighed for at sælge noget af deres håndarbejde for eksempel fedtsten, husflid, sælskind og meget andet.

Jule på Thule

En hilsen fra Heidi Andersen
NUKIGA julekalender
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
19
20
21
22
23
24

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle 24 låger direkte i din indbakke