8. december

Juullimi pilluaritsi!

Det Grønlandske Hus i Aarhus

Sangen er optaget i vores lille butik, som snart lukker for at flytte ind i den nye tilbygning. Optagelsen er en afsked med det gamle grønlandske hus og velkommen til det nye, som åbner i 2020 med nyindrettet butik, gode kontorer og ikke mindst den smukke kultursal. Vi glæder os rigtigt meget til at byde jer alle sammen velkommen til det nye grønlandske hus i Aarhus!

Judithes juleminde

Navn: Judithe Jørgensen
Født: 1980
Hjemby i Grønland: Qasigiannguit

Juleminde:

Da jeg var barn, kan jeg huske vi stod tidligt op, vækkede de voksne, og sagde glædelig jul til hinanden. Vi pakkede gaver op den 24. om morgenen, og hvis det var tøj, tog vi det på. Så besøgte vi de gamle, så de ikke var alene. Ved 11-tiden samledes vi i kirken. Fra 1.-4. klasse skiftedes til at rejse sig op og fortælle Juleevangeliet.

Sakarias' juleminde

Navn: Sakarias Johannesen
Født: 1959
Hjemby i Grønland: Qasigiannguit (Christianshåb)

Juleminde: 

Da vi var børn, gik vi fra hus til hus. Vi købte mad ind til julen. Ribbensteg og and, og min mor lavede også rensdyr og sæl. Vi spiste sammen, og legede om aftenen. Det var dejligt. Når julegudstjenesten var færdig, gik vi ”silatagiaasut” (synger julesange fra hjem til hjem). 

Pouls juleminde

Navn: Poul Lyberth
Født: 1957
Hjemby i Grønland: Maniitsoq

Juleminde: 

Dagen før jul hentede vi vand med masser af spande og kul, fordi vi ikke havde radiator og vandhane. Børnene fik gaver tidligt om morgenen, og vi spiste lækker mad. Rensdyr, ryper, ænder, lammekød sammen med alle familiemedlemmerne. 

Ujuaanas juleminde

Navn: Ujuaana Didriksen
Født: 1960
Hjemby i Grønland: Sisimiut

Juleminde: 

Jeg husker min far der pyntede juletræ med enebærgrene. Det duftede så godt. Det var duften af jul, for træet stod helt ind til 6. januar (Hellig Tre Konger). Så gik vi ”silatagiaasut” d. 24. december. Det er børnenes jul, juledag er de ældres jul, og 26.12 er de unges jul.   

Juleminder og traditioner / Siulinit Eqqaamasat

Det Grønlandske Hus i Aalborg

På grønlandsk hedder traditioner ’siulinit eqqaamasat’. Direkte oversat betyder det: forfædrenes minder. I teksterne til de fire følgende billeder kan I høre om, hvad nogle af de grønlændere, der kommer i Det Grønlandske Hus i Aalborg, har af tidlige juleminder og traditioner. Følg med!
NUKIGA julekalender
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
19
20
21
22
23
24

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle 24 låger direkte i din indbakke